Pitääkö tieliikennelakia noudattaa?

Svoboda-solttujen anarkia vai ilmastouhrien avunhuuto?

Viime lauantaina, kolmantena päivänä lokakuuta Kaisaniemenkadulla Helsingissä vietettiin kansalaislaistottelemattomuuden suurta juhlaa.


Viher-vasemmistolainen #elokapina-liike toi omat aktiivinsa kaduille pysäyttämään liikennettä. Piti pelastaa ilmasto. Istumalla ajoradalla.

Poliisi oli hyvin pitkämielinen tätä mielenosoitusta kohtaan vaikka se rikkoikin selvästi tieliikennelakia. Poliisit epäröivät, pyysivät, kehottivat, anoivat ja ohjasivat mielenosoittajia käyttämään perustuslain takaamaa oikeuttaa mielenosoitukseen jossakin muualla kuin keskellä katua. Takaraivossa oli varmasti ajatus siitä, että vihreä sisäministeri ei katso hyvällä jos mielenosoittajia kohdellaan huonosti.

Kuvissa ja videopätkissä näkyykin varsinainen suloinen menuetti. Se oli vähän kuin lastenkutsuilla, jossa syntymäpäiväsankarin pihassa leikitään ”hei me rakennetaan koti” leikkiä. Retuutetaan puutarhahuonekaluja ja rakennetaan majaa. Teutaroidaan ja ollaan hilpeitä.


Poliisi turvaa järjestystä Kaisaniemen kadulla

Tehtävä oli kuitenkin vaikea.

Videot kertovat miten poliisit parin tunnin ajan raahasivat varovasti Mustaan-Maijaan mielenosoittajia. Kauniisti. Ei toimittu raakalaismaisesti kuten Valko-Venäjällä.

Heti kun kaksi mielenosoittajaa oli viety, hypähti sivusta kadulle – viehkosti – kaksi kivaa tyttöä ja istui jännityksestä kihisten kaduille. Uudelleen ja uudelleen. Oli valmistauduttu elämää suurempaan kokemukseen josta voisi puhua viinilasillisella urotyönä. Oli pantu hanttiin! Oli estetty ilmastonmuutosta! Ajatus raavaiden miesten kantamuskokemuksesta ehkä väristytti? Iik! Poliisi! Iik! Ihquu!

Jossain vaiheessa tilanne johti kuitenkin siihen, että lain miekkaa oli käytettävä oikeasti. Poliisilla ei ollut aikaa leikkiä. Kaisaniemenkatua pitkin ajavat kansalaiset olivat matkalla ehkä sairaalaan omaan hoitovuoroonsa tai hoitamaan ihmisiä. Kytkemään sähköjä ja avaamaan viemäreitä. Pelastamaan aikuisten oikeesti ihmisiä. Pyörittämään tätä yhteiskuntaa. Tai ehkä he olivat tulossa työstä – väsyneinä. Laittamaan kotiin ruokaa ja pesemään pyykkiä.


Nyt mielenosoittajille esiteltiin pippurisuihketta ja pyydettiin lähtemään. Jännitys kohosi sietämättömäksi. Ei kai ne uskalla!? Kirkuna kohosi ja aidosti järkyttyneet mielenosoittajat saivat suihketta kasvoihinsa. Brutaalia! Mielivaltaa! Väkivaltaa! Poliisivaltio! Iik! Ei kivaa! Ei yhtään kivaa! Poliisi tarkoitti ihan totta eikä enää leikkinyt.

Järkytys oli yhtä aito kuin syntymäpäivien kalliisti tilattu klovni olisi oikeasti heitellyt kananmunia katsovien lasten päälle. Eihän tään pitänyt näin mennä! Lastenkutsut meni pilalle ja tunnelma lätistyi. Ainoat, jotka olivat onnellisia, olivat mielenosoituksen piilossa lymyilevät järjestäjät – näin hyvää mainosta ei saisi edes rahalla. Nyt voidaan uhriutua ja kärsiä. Kärsimyksen maljat nyt kukkuroillaan on!


Pitääkö lakia totella?

Minun mielestäni pitää. Lakia ja poliisia pitää kuunnella.

Ja tietenkin. Jokaisella on myös perustuslain suoma mahdollisuus osoittaa mieltä. Mutta ei terrorisoimalla muita.

Mitä tämä liike tekee tämän jälkeen? Kun liikennettä on häiritty ja saatu pippurikaasua niin seuraavaksi pitää mennä vähän pitemmälle. Rikotaanko ikkunoita ja tuhotaanko autoja? Ehkä se ilmasto siitä paranee?

Elokapinan ideologisten kummien pitäisi miettiä nyt tarkasti sitä mihin he pyrkivät. Enemmistö kansasta ei ymmärrä tällaisia kinkereitä. Heistä tällainen mielenosoitus on naurettava ja lapsellinen.

Kauhistelevat ja konservatiivit eivät kuitenkaan ymmärrä tämän mielenosoituksen syvintä olemusta. Mielenosoituksen ideologisia kummeja ei kiinnosta enemmistön asia.

Hyvää hulinaa tarvittiin. Oli tarkoitus radikalisoida nuoria ihmisiä. Oli tehtävä selväksi se kuka on meidän puolellamme ja kuka on meitä vastaan.

Poliisi sumuttaa mielenosoittajia


Kansalaistottelemattomuutta vuonna 1917

Heti mielenosoituksen jälkeen nousikin ylös kuoro, joka protestoi pippurikaasua vastaan ja puolusti anarkiaa. Ikään kuin Suomen tulevaisuus kuuluisi näille uusille ”svoboda-soltuille”?

Vuonna 1917 meillä oli Suomessa 100 000 henkeä, jotka eivät totelleet poliisia tai kunnioittaneet lakia. Kyse oli täällä olevista venäläisistä sotilaista, jotka olivat maaliskuussa 1917 vallankumouksen jälkeen murhanneet Helsingissä omia upseereitaan noin 40 kappaletta. Tämän jälkeen nämä ns. ”svoboda-soltut” nauttivat elämästä; he huutelivat kaduilla, soittelivat balalaikkaa ja kuluttivat reimasti alkoholia. Suomalaisen poliisin ei kannattanut mennä ohjailemaan tai neuvomaan heitä. Näiden sotilaiden moraalinen vaikutus oli konservatiivisessa ja kieltolakia noudattavassa maassa kauhistuttava etenkin kun nämä ystävystyivät kevytkenkäisten naisten ja alamaailman kanssa (ns. ”sakilaiset”).

8 vastausta artikkeliin “Pitääkö tieliikennelakia noudattaa?

 1. Meidän nykyinen hallitus ei näköjään ymmärrä, että heidän ajama politiikka aiheuttaa yksipuolisen ylenpalttisen suvaitsevaisuuden ja aidon tieteen vastaisen mielenvikaisen ilmastovalehtelun takia kansalaistottelemattomuutta. Tulevaisuudessa tulee poliisille ja lakituvissa työskenteleville ongelma, kun tapahtumahetkellä ei tiedetäkkään mikä on laissa oikeasti sallittu ja mikä ei. En voi ymmärtää sitä, että meidän ministerit saattavat ykskaks muuttaa poliisin oikeutta puuttua kansalaisten asioihin ja moittia poliisia silloin kun yleisen turvallisuuden ja järjestyksen hoitaminen sekä ennalta sovitut asiat eivät etenekkään niin kuin oli tarkoitus tai jokin asia on muuten lain vastaisesti. Poliitikoista en tiedä, mutta ainakin poliisilla täytyy olla varmat ja selkeät toimintaohjeet. Tositilanteessa ei ole aikaa epäröidä vaan pitää tietää. Poliisin tämän hetkiset toimintatavat ovat lailla turvattu, niissä ei ole epäselvyyttä ja poliisi toimi tässäkin täysin oikein.

  Tykkää

 2. Totta tosi Arto. Aikanaan kuusikymmenluvulla vaikutti Espan puistossa ns. Eikan pumppu, nuoriso kokoontui puistoon ja kun toiminta malli lähti lapasesta, niin tuli pollliisi kera nokian nuoriso-ohjaiten. Homma oli kerralla paketissa, vaikka selkää hetkisen kirveli eikä ketään ammuttu.

  Tykkää

 3. Oman koetun elämänkokemukseni, saamani kasvatuksen ja lain tulkintani mukaan lakia on noudatettava. Samoin poliisin käskyjä on noudatettava. Nämä ovat edelleen ja ovat aina olleet yksiselitteisiä asioita minulle. Tähän perustuen arvostan poliisin toimintaa Elokapinan mielenosoituksessa. Halusinkin ilmaista oman mielipiteeni ja kiittää poliisia toiminnastaan. Tein sen lyhyesti, kolmella sanalla sosiaalisessa mediassa: ”Oikein! Kiitos poliisille!”
  Vilpittömästi en ymmärtänyt syyllistyväni näillä kolmella sanalla vihapuheeseen, kiusaamiseen ja häirintään. Sain välittömästi sanojeni jälkeen ilmoituksen tilini tilapäisestä sulkemisesta ja jopa uudelleentarkistuksen jälkeen nuo kolme sanaa tulkittiin vihapuheeksi, kiusaamiseksi ja häirinnäksi.
  Sana ”oikein” on mielipiteeni ja se tarkoittaa, että minun mielestäni toiminta oli oikeaa. Asiassahan on pääluokittain vain kaksi mielipidettä. Osa kansasta pitää toimintaa vääränä ja toinen osa oikeana. Ilmeni kuitenkin, että oma mielipiteeni on jonkun tahon mielestä väärä enkä saisi tässä asiassa ilmaista omaa mielipidettäni. Kaikki olisi tämän salaperäisen tahon mielestä hyvin, jos en olisi eri mieltä heidän kanssaan. Tämä mystinen taho näyttää omaavan myös ainakin jonkin verran vaikutusvaltaa. Ainakin niin paljon, että heillä on mahdollisuus sulkea tilini. Heillä oli mahdollisuus myös estää minut tekemästä viikottaiset elintarvikeostokseni paikallisten tuottajien kanssa, koska kaupankäynti perustuu sosiaaliseen mediaan jonka kautta tilaukset tehdään. Haitta koskee siis myös yksityisiä maatalousyrittäjiä tässä tapauksessa.
  Koska minusta on nyt tehty oman käsitykseni vastaisesti vihapuhuja päätin ilmoittaa asiasta aivan itse myös poliisille ja lähetin heille palautelomakkeen välityksellä yksityisen viestin vihapuheestani. Olen jämäkkä kansalainen enkä hyväksy rikollista toimintaa kanssaihmisiltä, mutta en hyväksy sitä myöskään itseltäni. Palautelomake tarjosi minulle myös mainion kanavan kiittää poiisia, koska tekevät hyvää työtä hyvin vaikeassa toimintaympäristössä. Tarkoitan tällä lähinnä henkistä toimintaympäristöä. Kiitin heitä heidän toiminnastaan mielenosoituksessa yksityisesti palautelomakkeella koska Suomessa poliisin julkinen kiittäminen tulkitaan vihapuheeksi.

  Tykkää

  1. Kyllä, lakia on noudatettava, mutta tunteistakaan ei pääse eroon jos on rehellinen. Ne on myös tarkoitettu käyttöön.
   Katsellessani näytöstä, tuli väistämättä mieleen kuinka puutarhassa torjutaan tuholaisia. Suihketta pensaisiin ja sitten katsellaan kuinka koppakuoriaiset rapisevat maahan jalkojaan sätkyttäen, ennen kuin henki lähtee.

   Kyllä siinä hivenen raapaistiin ihmisarvoakin.

   Tykkää

   1. Kaikki poliisit eivät ole tainneet käydä katsomassa kuinka Helsingin kisahallin putkaan viedään sammuneita ”asiakkaita”.

    Käytössä on laveri jonka alla on pyörät jonka päälle asiakas nostetaan ja kärrätään sisään poliisin tiloihin. Ei sekään kovin ylevää ole, mutta on ajateltava myös poliiseja.

    Tykkää

 4. ”Laki ennen mua syntynyt,myös jälkeheni jää..”Tottahan toki lakia pitää noudattaa mutta sen soveltaminen käytäntöön on myös suotavaa.Sanatarkasti eläminen olisi silkka mahdottomuus .Hierarkian yläpuolalla oleville myös suotakoon vapaus soveltamiseen kuten eräs kansanedustaja aikoinaan teki kun asetti Raamatun/Jumalan sanan lain yläpuolelle.
  Nykyinen sisäministeri kulki voikukat hiuksissaan pitkin ojanpohjia siihen aikaan kun Koijärvellä villapaidat kytkivät itsensä kaivinkoneisiin.Historia toistaa itseään tälläkin saralla ,ei siis mikään ihme että nykyi
  set ”maailman parantajat”jatkavat hyvintoimivaa perinnettä.
  Jos vaikka tarpeeksi riehuu ja lakia soveltaa saattaa tulevaisuudessa päätyä vaikka poliisiministeriksi.Kuka tietää.

  Tykkää

 5. Poliisilta täysin oikein toimittu. Poliisiministeri kiemurteli kuin ankerias, kun häneltä kysyttiin noudattivatko mielenosittajat lakia. Hänen mielestään lakia pitää noudattaa, mutta… Oikeus osoittaa mieltä jne. Ei ole vaikea päätellä kumman puolella Suomen korkein poliisiviranomainen on. Ei ainakaan poliiseja puolustanut yhdellä sanallakaan vaan aina se, että tutkitaan, selvitellään, ei koskaan mitään selvää mielipidettä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: