Vastaamo – mielenterveyshoidon taksiuudistus?

Oliko Juha Sipilän hallitus lahja, joka ”keeps on giving”, jotain, josta saamme Suomessa nauttia pitkään, kun kyseinen hallitus on jo pois pelistä? 

Kirjoittajana Tarja-Liisa Luukkanen


Sipilän suuri ideahan oli ns. oligarkkimalli; otetaan yhteiskunnan ja valtion erilaiset toiminnot yksityisten haltuun tekemään rahaa heille. Toimiva taksijärjestelmä tuhottiin, ja tiet ja rautatiet olisi pitänyt yksityistää, jotta kansa, joka oli ne maksanut, saisi maksaa niiden käytöstä tai luovuttaa ne yksityishenkilöiden firmojen rahastettavaksi. 

Epäonnistuiko Taksiuudistus?

Mitä Sipilän aikana oikein tapahtui? Nyt näyttää siltä, että taloudellisen tehostamisen ja säästöjen nimissä toteutetut taloudelliset kaappaukset osuivat kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin suomalaisiin. Vanhustenhoidosta tehtiin bisnestä. Nyt psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron yhteydessä on käynyt selväksi, että samanlaisen yksityistämisen uhreiksi on joutunut toinen haavoittuva ja haavoitettaviissa oleva joukko: mielenterveyteensä apua hakeneet.


Teologian maisteri Nina Tapio ja hänen poikansa Ville Tapio perustivat alunperin verkossa toimineen, psykoterapiapalveluita tarjoavan firman. Kummallakaan ei ollut tieteellistä terapiakoulutusta, oli vain idea tarjota terapiapalveluita halvalla ja nopeasti yksityisen firman kautta. Terapiatiedot, ihmisten syvimmät ongelmat ja traumat, päätyivät yksityisfirman hallinnoitavaksi eikä tätä tietojen säilytystä, ihnisten arkaluonteisimpia asioita, valvonut kukaan viranomainen. 

Teologian maisteri Nina Tapio ja hänen poikansa Ville Tapio perustivat alunperin verkossa toimineen, psykoterapiapalveluita tarjoavan firman.


Miten tämä on mahdollista? Missä oli Sosiaali-ja terveysministeriö? Kun Vastaamo markkinoitiin maakuntiin psykoterapiahoidoksi, kuulinko Suomen lääkäreitä, psykiatreja tai psykologeja tämän mallin järkevyydestä? Ketä – ja millä koulutuksella – ovat Vastaamon psykoterapeutit? Mikä oli Sitran ja hallituksen poliittinen tuki tälle hankkeelle? 


Jos mielenterveyspalveluiden yksityistäminen oli taloudellisesti – tai millä tahansa mittarilla – järkevää, miten se voi säästöpuheen universumissa tuottaa suuria tuloja perustajilleen? Miten Suomessa voidaan harjoittaa ihmiskauppaa myymällä terapiapalvelut, siis entisine ja tulevine asiakkaineen, niin, että tämän yrityksen perustajat, mielenterveysalan maallikot, rahastavat suuret summat myymällä pääosan tästä terapiayrityksestä eteenpäin? Näinhän Vastaamo toimi. 

Mielenterveys on kasvava ongelma Suomessa


Yhteiskunnan toimintojen yksityistäminen on ollut pikavoittokone, jolla on aivan häikäilettömästi rahastettu haavoittuvassa asemassa olevilla ihmisillä taloudellisen voitontavoittelun nimissä. 
Tietomurto on aivan järkyttävä asia, mutta Vastaamon perustajien saamaan taloudelliseen hyötyyn verrattuna kiristyssumma vaikuttaa pieneltä. 


Olisiko suuren yleisön raukkamaisen kiristäjän tuomitsemisen ohella huomattava ja mietittävä, miten tällaisen Vastaamon olemassaolo on ylipäätään mahdollista? Pitäisikö asiaa kysyä keskustavaikuttajilta tai Juha Sipilältä? 

Tietomurto on todellinen uhka nykyaikana.


Tietomurto kertoo, ettei fima ollut tehtäviensä tasalla, se ei kyennyt hoitamaan tietoturvaansa. Ja kuuluvatko ihmisten yksityisimmät tiedot ja mielenterveyden huolet ylipäätään minkään yksityisen yrityksen säilytettäviksi? 

Asiassa on vielä paljon epäselvää.  Kuka tiesi tietomurrosta ja milloin? Vastaamon tapaus viimeistään kertoo, vanhustenhoidossa paljastuneiden ongelmien lisäksi, että yksityistäminen ei sovi hyvinvointiyhteiskuntaan. Vanhoja, sairaita ja psykoterapiaa tarvitsevia ei pidä jättää yksityisfirmojen ja niiden voitontavoittelun armoille. 

Tarja-Liisa Luukkanen

One thought on “Vastaamo – mielenterveyshoidon taksiuudistus?

  1. Toisaalta ei yksikään yksityistä terveydenhoitopalvelua tarjoava yritys ikinä täysjärkisenä tekisi tällaista, koska kyllä Vastaamon business on nyt pitkään hyvin huonolla tolalla. Kyllä jokaisen yhtiön ytimeen kuuluu oman maineen ja bisneksen ytimen varjeleminen ja suojeleminen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: