”Oikeusvaltioperiaate” – EU:n ”arvoruoska”

Pysyykö EU pystyssä väkivallalla vai kauniilla arvoilla?

Marraskuun viher-vasen EU-ahdistus

Suomalainen politiikan viher-vasen kenttä yltyi marraskuun lopussa 2020 moittimaan perussuomalaista puoluetta EU-elvytyspaketin vastustamisesta.

Syy oli yksinkertainen: PS ymmärsi liikaa Puolan ja Unkarin vastustusta. Arvostelu perustui huoleen siitä, että oikeusvaltio on nyt vaarassa, kun Puola ja Unkari eivät hyväksy EU:n ”elvytyspakettia”.

Tämän periaatteen vastustaminen oli – ei pelkästään barbarismia – vaan kerta kaikkiaan tuomittavaa.

EU-imperiumi vs. neuvostoimperiumi

Pitääkö tämä paikkaansa? Mitä se ”oikeusvaltioperiaate” todellisuudessa on? Onko EU oikeasti arvoyhteisö, joka puolustaa omaa peruskirjaansa? Onko Puolalla tai Unkarilla historiallisista syistä oikeus olla epäluuloinen tätä periaatetta kohtaan?

Näyttää siltä, että tämän viikonlopun vihervasemmistolaisella mielenkuohulla ei ole historiatieteeseen perustuvaa perspektiiviä.

Ensiksi, itse ”oikeusvaltioperiaate” on pelkkä tyhjä sana, jollei EU noudata sitä itse. EU:n ”elvytyspakettia” kasattaessa paljastui, että EU:n oma perustuslaki ts. sen peruskirja ei sido EU:n byrokratiaa. Toisinsanoen, EU voi toimia aivan hyvin omaa peruskirjaansa ja omia arvojansa vastaan, mikäli kyse on taloudellisista eduista ja EU:n federalistisessa syventämisessä. Toiseksi, näyttää siltä, että kyseistä rikottua perussopimusta sitä voidaan käyttää lyömäaseena sen omia jäsenvaltioita kohtaan.

”Oikeusvaltioperiaatteesta” tuli EU:n arvoruoska.

Unkarilla ja Puolalla on kokemusta ”arvoruoskinnasta”

Tämä tekopyhyys on traagista sillä Puola ja Unkari ovat kovasti kärsineet II maailmansodan jälkeisen historian ajasta. Ne olivat vuosista 1944-1945 osa neuvostoimperiumia ja joutuivat omaksumaan pakolla valtionideologiaksi marxismi-leninismin. Moskovan ylivaltaa perusteltiin sosialististen veljeskansojen yhteydellä ja marxistis-leninistisellä internationalistisella aatteella, joka tosiasiassa oikeutti Itä-Euroopan riiston ja sitä vastaan kohdistettavan väkivallan.

Marxismi-leninismi määräsi, että niiden piti pysyä väkipakolla sosialistisessa leirissä ja kaikkia väkivaltaisia keinoja näiden pitämiseksi Moskovan alaisuudessa perusteltiin ”kommunistisella internationalismilla”. Sen huipentumana oli ns. ”Breznevin oppi” jonka mukaan NL:lla oli oikeus pitää sen vaikutuspiirissä olevat maat oman hegemoniansa alaisuudessa väkivalloin. Se toimi myös perusteluna kun Itä-Euroopan maita alistettiin ja riistettiin taloudellisesti SEV-järjestelmän kautta (Сове́т Экономи́ческой Взаимопо́мощи). Esimerkiksi Puolan ja Unkarin oli tuotettava tavaroita Neuvostoliiton suunnitelmatalouden antamien määräyksien mukaisesti. Käytännössä tämä merkitsi näiden maiden taloudellista riistoa ja alistamista.

Neuvostojoukot marssivat vuonna 1956 Unkariin toteuttamaan ”internationalistista” velvoitettaan. Vuonna 1979 ne marssivat Afganistaniin toteuttamaan ko. kansan vuosisataista haavetta ”internationalismista”. Puna-armeija uhkasi myös 1980-luvulla Puolaa sotilaallisesti ja oli valmis ”internationalistiseen veljesapuun” taistelussa Solidaarisuus-liikettä vastaan. Kaikkea tätä perusteltiin neuvostoarvoilla – kansojen ystävyydellä ja luokkataistelulla. Ja ennen kaikkea kansojen ystävyydellä.

On luonnollista, että Puolalle ja Unkarille kaikenlaiset yritykset poliittiseen ohjaukseen tuovat mieleen Moskovan imperiumin ajat, jolloin heidän oli pakko totella.

EU:n tekopyhyys näyttäytyy niistä irvokkaalta; on vaikea vedota kauniisiin moraalisiin arvoihin, jos EU:n imperiumi voi itse rikkoa ”oikeusvaltioperiaatetta”.

Suomalaisten viher-vasen farisealaisuus

Mutta katsotaan ensin suomalaisia mielenkuohuja.

Esimerkiksi 20 marraskuuta 2020 demarien Liisa Jaakonsaari kertoi miten ” Tänään @persut asemoivat itsensä itsensä osaksi eurooppalaista äärioikeistoa, kun @SuomenEduskuntan (kirjoitusvirhe Jaakonsaaren) suuri valiokunta käsitteli  Puolan ja Unkariin suhdetta EU: arvojen ytimeen: oikeusvaltioon.”

Vihreiden Ville Niinistö säesti tätä 21.11. 2020 kertomalla, että ”…perussuomalaisten selittelyt EU:n oikeusvaltiomekanismia vastaan yhä oudompia. Puolue nähtävästi tukee Unkaria koska Orban polkee maahanmuuttajien oikeuksia. Eli korruptio ja rahojen väärinkäyttö, vallan keskittäminen, median sulkeminen on ok KUNHAN samalla polkee ihmisoikeuksia?”.

Demariprofessori Jukka Kekkonen yhtyi näihin kahteen: ”…tämän pitäisi viimeistään herättää ne, jotka eivät ole vielä ymmärtäneet, että ps on vuosien mittaan suhtautunut yhä halveksivammin demokraattisen oikeusvaltion keskeisiin instituutioihin ja periaatteisiin. Saiko pettymys Trumpin tappiosta heidät koventamaan linjaansa?…”

Viher-vasemmiston huoli sai 21.11. mukaansa myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon: ”…on käsittämätöntä, että perussuomalaiset, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho mukaan lukien, tukevat avoimesti Unkarin ja Puolan oikeusvaltioperiaatteen loukkauksia…”.

Orpo houkutteli mukaansa myös erään pikkupuolueen puheenjohtajan Hjallis Harkimon, jonka twiitti jää elämään Suomen historiaan: ”..tästä ei hyvää seuraa. Kiinan talous kasvaa jo kohisten ja itä yhdistää voimiaan, Yhdysvallat nousee tolpilleen, mutta Eurooppa tekee itsestään ulkoilmamuseota eikä saa edes yhtä unkarilaista kyläpäällikköä kuriin…”

Mitä se ”oikeusvaltioperiaate” merkitsee EU:n mielestä?

Oikeusvaltio käsite on liitetty yleensä saksalaiseen perinteeseen: ”Rechtsstaat”. Englanniksi sen voi yhdistää termiin ”The Rule of Law”. Kyseinen periaate on yhdistetty myös EU:n perussopimukseen (Treaty on European Union- TEU).

Kyseinen sopimus on myös EU:n ns. perustuslaki.

Ajatus on kaunis – EU on omien sanojensa mukaan ”arvoyhteisö”, jonka pitäisi toteuttaa omia arvojaan ja jonka pitäisi samalla noudattaa omaa perussopimustaan.

Kyse ei ole siten suinkaan imperiumista vaan yhteisöstä, jonka kuten suuren imperiumin kansallislaulu totesi, loi sen ”yhteinen tahto”.

Ongelmana on se, että EU ei ole arvoyhteistö. Se on täysin arkipäiväinen ja banaali imperiumi, joka yrittää pitää sen jäsenet ruodussa eikä noudata omaa perustuslakiaan.

Mikäli se olisi arvoyhteisö, se ei rikkoisi omaa peruskirjaansa vastaan. EU:n ”elvytyssopimuksessa” Unioni marssi tylysti oman perussopimuksensa ylitse. Sen arvot, määräykset ja ”no-bailout” määräykset ohitettiin tylysti. Kauniit arvot muuttuivat rikotuiksi arvoiksi. Korkealentoinen moraali muuttui tekopyhyydeksi.

Arvot olivat kuitenkin hyödyllisiä EU:n byrokratialle.

Niitä tarvittiin EU:n ”elvytyssopimuksessa” sillä niiden avulla olisi mahdollista saada kuriin liian itsenäiset jäsenvaltiot. Kyse on siitä, että ”oikeusvaltioperiaatetta” rikkovat maat eivät saisi budjetista tai tästä ”elvytyssopimuksesta” rahaa mikäli ne eivät tottele EU:n byrokratiaa.

Miten EU pysyy pystyssä – pakolla vai arvoilla?

Iso-Britannian ero oli EU:lle niin kova isku, että uutta ei haluta. EU tarvitsee siksi oman kurinpito-instrumenttinsa ja tässä tilanteessa sen arvoista tuli kovin hyödyllisiä.

EU:n byrokratia valjasti näin perussopimuksensa arvot ”Rechtsstaat” tai ”rule of law” yhteisön sisäiseen taisteluun ja heiluttaa nyt armotta ”arvoruoskaa”. Selkosuomeksi se tarkoittaa sitä, että niskoittelevat, itsenäiset ja ”nuukat” halutaan pakottaa kuriin kauniilla sanoilla, joiden tarkoituksena on sekaantua jäsenmaiden poliittiseen taisteluun ja pitää kriittisesti ajattelevat maat EU:n osana.  

Marraskuun 20 pnä pidetyn EU:n johtajien kokouksen tarkoituksena oli finalisoida EU:n ”elvytyssopimus”. Ongelma oli kuitenkin se, että Puola ja Unkari sekä lopulta myös Slovenia eivät hyväksyneet sitä, että maksamiseen liittyisi jotain poliittisia määräyksiä.

Nyt ollaankin toden edessä.

Ranskan EU ministeri Clement Beaune on uhannut Unkaria ja Puolaa erottamisella.

Näyttää siltä, että arvoruoskan heilutus kaataa koko EU:n. Mikäli Unkari ja Puola erotetaan, merkitsee se koko korttitalon luhistumista.

Jäljelle jää ehkä vain tottelevainen Suomi, jolla on sitten niskassaan koko EU:n velkamonsteri.

Lopun kysymykset tovereille Liisa Jaakonsaari, Ville Niinistö, Petteri Orpo ja Hjallis Harkimo

Avoin kysymys teille viher-vasemmistolaiset toverit Liisa, Ville, Petteri ja Hjallis! Maksatteko te Suomen EU vastuut pois? Kun teillä on ne arvot…ja pohjat.

Tarkoittaako ”oikeusvaltioperiaate” sitä, että jäsenvaltioiden pitää totella EU-imperiumin byrokraattien ohjeita?

Vielä kerran: Suomi on oikeusvaltio mutta EU ei ole valtio. Se on imperiumi. Ihan banaali ja arkipäiväinen imperiumi.

4 vastausta artikkeliin “”Oikeusvaltioperiaate” – EU:n ”arvoruoska”

  1. Juurikin kirjoittajan tulkitsemalla tavalla varsin moni rahvaan suomalainen edustaja tajuaa tuon toiminnan olevan, mutta jostain syystä eräille se näyttäytyy tyystin toisenlaisena yhtälönä.

    Väistämättä tulee mieleen ajatus, jossa tälle tätä toimintaa kumartavalle rälssille on ehkä luvattu hovikelpoisuus ja privilegioita oikein vanhaan historialleen malliin, jolloin nämä maansa myyneet saavat rakentaa Helsinkiin Brysselin luvalla uuden säätytalon ja jokaiselle suvulle ihan uuden uutukaiset EU-aatelinmukaiset vaakunat seinälle.

    Kaiken tämän taustalla kummittelee kahden varsinaisen maan omat munaukset ja sen siivellä omaan huonoon taloudelliseen tilaansa syylliset maat, joilla olisi tässä toimessa vain ja ainoastaan saajan etuja ja kaiken maksajille näennäisetuja, joita kaupataan suurina voittoina kotimaissaan.

    Liked by 1 henkilö

  2. Eihän suomalaisen vasemmiston ajattelussa tässä yhteydessä ole mitään uutta. Neuvostoliiton huseeraaminen ns. satelliittimaissa sopi heille. Samalla tavoin heille nyt sopii EU:n pakottamisyritykset. Ennen sanottiin, että koira ei pääse karvoistaan. Pitää paikkansa tänäkin päivänä. Keskustaa tässä jää ihmettelemään. Näyttää kaikki käyvän, kunhan saavat olla mukana vallan kahvassa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: