Sanna – yksinkertainen?

Arvoisa rouva pääministeri,

Pyydän saada mitä kohteliaimmin kiinnittää huomionne tähän avoimeen kirjeeseen.

Ajatus siitä syntyi sen jälkeen kun tänään 29.11. 2020 kuuntelin teidän kyselytuntianne radiosta. Se sama ajatus oli välähtänyt minulle aikaisemmin kun katselin Teidän esiintymistänne Kaipolan tehtaan sulkemisen johdosta mutta nyt se sitten kirkastui lopullisesti.

Minun on todettava, että Te arvoisa rouva pääministeri olette poliittisessa ajattelussanne hyvin yksinkertainen.

Todettakoon tässä aluksi, että tämä ei ole herja tai parjaus. Tässä ei ole takana pahantahtoisuutta vaan ainoastaan huomio siitä, että Teidän maailmankuvanne, koulutuksenne ja ideologianne ei tue monimutkaisten poliittisten suhteiden tai syy-seuraussuhteiden analysointia.

Ymmärrän, jos huomioni ei Teitä miellytä. Miettikää kuitenkin sitä mitä yritän tässä sanoa Teille. Joskus yksinkertaisuus voi tietysti olla poliitikolle hyvä asia – asioiden yksinkertainen käsittely vähentää kognitiivista dissonanssia. Samoin epämiellyttävien intellektuaalisten pulmien pohtiminen vie voimia. On helpompi ottaa valmiita vastauksia, jotka joku on pureskellut valmiiksi.

Mutta pääministerinä teidän on valitettavasti pakko tarkastella asioita syvemmin.

Oikeusvaltioperiaate – mitä se on suomeksi?

Te toistelitte tämänpäiväisessä haastattelussanne ne samat vanhat mantrat oikeusvaltioperiaatteesta ja siitä, että jotkut maat (Puola ja Unkari) eivät noudata tätä periaatetta ja näin rikkovat EU:n sopimuksia.

Ensiksi, EU:n ”elvytysväline” (sic!) on itsessään EU:n peruskirjan vastainen. Se rikkoo sitä selvästi. Miten te voitte vaatia oikeusvaltioperiaatteen noudattamista jos ko. sopimus on EU:n perustuslain vastainen? Toiseksi, vakuuttelunne siitä, että kyseinen Suomen kannalta pähkähullu paketti on ainutkertainen, ei vakuuta, sillä EU:ssa mietitään jo seuraavaa samanlaista tulonsiirtoa eteläisille valtioille. Uutta ”elvytysvälinettä” väsätään on paperilla – kunhan tämä vanha ”elvytysväline” saadaan hyväksyttyä.

Puolan ja Unkarin näkökulmasta ko. periaate epämääräisyydessään muistuttaa kovasti neuvostoajan imperialismia. Sen sisältö on jonkinlaista EU ”newspeak” kieltä, jossa halutaan alistaa kansat federalistiseen kuriin.

Kannattaa tarkastella Unkarin ja Puolan reaktioita niiden historian kautta. Heille ”oikeusvaltioperiaate” näyttää merkitsevän sitä, että iso imperiumi pyrkii sanelemaan pienille omat sääntönsä. Heille ”oikeusvaltioperiaate” on heille kaikessa epämääräisyydessään jonkinlainen arvoruoska ja taikasana, jonka sisältö äärimmäisen raadollinen.   

Tässä on Sanna-hyvä vähän historiaa

Arvoisa rouva pääministeri – pyytäkää joltain teidän seitsemältä avustajaltanne ja varaministeriltä jonkinlaista suullista selvitystä siitä miten imperiumit ovat kohdelleet pieniä ja keskisuuria valtioita Euroopassa viime vuosisatoina.

Puola ja Unkari ovat eläneet neuvostoimperiumin alaisina ja ennen I maailmansotaa osana isompaa imperiumia (tosin Unkari hetken aikaa hieman tasa-arvoisempana kuin Puola). Näiden valtioiden historia on ollut täynnä imperialistista alistamista ja sanelua, joten ei ole ihme, että ne eivät halua alistua EU:n imperiumin saneluun.

Kun Neuvostoliitto tuhoutui, niin niiden uusi demokraattinen eliitti pyysi länneltä tasa-arvoista kohtelua ja apua. Länsi oli koko kylmän sodan ajan kertonut, että se kyllä välittää Itä-Euroopasta – arkitodellisuus oli kuitenkin jotain muuta.

EU osoittautui Itä-Euroopan valtioille aluksi tylyksi äitipuoleksi. Uusien kansallisvaltion merkitystä korostavien hallintojen nouseminen on nähtävä reaktiona tätä EU:n itsekkyyttä vastaan.

Logiikka on seuraava: ”jos teidän kauniit periaatteenne eivät merkitse teille mitään – niin hyvä – tätä peliä voi pelata myös toiseen suuntaan”.

EU-imperiumi, Venäjän imperiumi, NL:n imperiumi…

Imperiumit ja niiden rakentamisyritykset ovat olleet Euroopan historian vitsauksena viimeiset pari sataa vuotta. Jotkut poliitikot ovat nähneet tämän selvästi ja ymmärtäneet sen, että jokaisella kansalla pitäisi olla itse oikeus määrätä omista kohtaloistaan.

Nostan tässä esille erään uuden maailman poliitikon.

Ajatus kansojen itsemääräämisoikeudesta kuului Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilsonin 14 kohdan ohjelmaan. Puhuessaan USA:n kongressille 8. tammikuuta 1918 Wilson pyrki myös puhumaan sotaakäyvien maiden kansoille oikeudenmukaisen rauhan mahdollisuudesta ja siitä, että imperiumit ja niiden kansat saisivat itse päättää tulevaisuudestaan. Wilsonin mukaan tulevaisuuden rauhan maailmassa sopimusten piti tukea vapaakauppaa, demokratiaa ja kansojen itsemääräämisoikeutta. Valitettavasti näitä periaatteita ei täysin sovellettu tulevassa Versailles’in rauhansopimuksessa. Se, että Eurooppa joutui pian II maailmansodan kurimukseen, johtui Saksan pyrkimyksestä imperiumiin ja voimapolitiikkaan sekä siitä, että Stalinin NL ei kunnioittanut pienten kansojen oikeuksia.

On muuten huomattavaa, että Wilson nosti puheessaan esille mahdollisuuden kansoille omaehtoiseen kehitykseen ja siihen, että kansainvälinen yhteistyö turvaisi myös pienten kansojen oikeudet kansainvälisillä takuilla. Kansainliitto ei siihen aikoinaan pystynyt oman heikkoutensa takia mutta Yhdistyneet Kansakunnat on kyennyt jonkinlaiseen niukkaan menestykseen.

Kyseisen instituution idea on, että ”rule of law” tai ”Rechtsstaat” ajatusta ei sanella ylhäältä päin vaan siihen luottaen, että kansat itse kykenisivät luomaan sellaisen järjestelmänsä ja tulevaisuutensa pitkässä juoksussa. Näin kävikin – totalitaristiset imperiumin ovat kaatuneet ja hajonneet lopulta. Näin käy kaikille imperiumeille.

Valitettavasti syntyi uusia. EU:sta on sukeutumassa uudenlainen plutokraattinen imperiumi, joka kuten jokainen imperiumi pyrkii haalimaan itselleen lisää valtaa ja vähentämään paikallista kansanvaltaa.  Se ei ole se instituutio mihin me aikoinaan liityimme.

Vielä on toivoa Sanna!

Sanna hyvä! Yksinkertaisesta ajattelusta voi oppia pois. Tarvitaan tietoa ja ajattelua. Harkintaa ja pohdintaa.

Parasta adventtia Sinulle ja rakkautta!

4 vastausta artikkeliin “Sanna – yksinkertainen?

 1. Kiitos ,jälleen kerran nautittavaa lukemista.asia on juuri näin,mutta kenelle tämän kirjoituksen kohdistit saa taas itkupotku raivarin ,peittää residenssissään peilit ja muut heijastavat pinnat miksi , no että ei näe vihollista ja virhettä.
  Tämä kyseinen pääministeri on niin ideologiansa sokaisema ja yhteiskunta ajattelullaan niin pihalla ,että ei voi tuntea kun sääliä.
  Mutta toivon parempia aikoja ja niitä saamme varmasti.

  Tykkää

 2. Kiitos oli hyvin valaisevaa pohdintaa ja faktatietoa. Pääministerillä on hyvin yksinkertaiset argumentit, hyvin yksinkertaiset vastaukset, pääministerin haastattelutunnilla.

  Pääministerin ympärillä pyörii mediahypetys, media ylistää keisarinnan prameita vaatteita, mutta osa kansalaisista on huomannut, että keisarinnalla on vain rintsikat ja nimettömät puettuna peittämään hänen kriittiset vartalon alueensa.

  Pääministerillä on vielä valovuosien matka kasvaa valtiomieheksi (naiseksi). Arto on avannut sivistyneestä ja valaisevasti Unkarin ja Puolan oikeusvaltioperiaattteiden motiiveja.

  Pääministerin resurssit yltävät yksinkertaisuuteen ja yksinkertaistamaan valaisevaa faktatietoa. Suomen politiikassa on vähän poliitikkoja joiden meriitti on yltänyt valtiomieheksi. Paasikivi, Kekkonen ansaitsevat valtiomies arvonimen.
  Lipposelle on ehdotettu valtiomies arvonimeä. Ehkä Ahtisaari ansaitsee valtiomies arvonimen koska hän oli merkittävä henkilö Namibian rauhanprosessissa.

  Euroopan Unioni viuhtoo Unkaria ja Puolaa oikeusvaltioruoskallaan. Kansalaisille on vielä luvassa yksinkertaisuutta pääministerin haastattelutunneilla. Kansalaisten on tyydyttävä yksinkertaisiin vastauksiin. Voi pyhä yksinkertaisuus!

  Tykkää

 3. Se on juuri noin Kiitos Arto!

  Miten ihmeessä meillä Suomessa on päädytty näin ääliömäisiin tilanteisiin kuin missä nyt eletään ?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: