Uusi Afrikan Vapaakauppa-Alue – Mikä on Muuttunut?

BBC uutisoi, että Afrikan vapaakauppa-alueesta tuli totta 1. tammikuuta 2021, mikä lupasi helpottaa liiketoimintaa koko mantereella. Ajatus, josta on puhuttu vuosia, on luoda yksi maailman suurimmista vapaakauppa-alueista avaamalla yli 1,2 miljardin ihmisen markkinat, joiden yhteenlaskettu BKT on yli 3 biljoonaa dollaria (2 biljoonaa euroa).

Tämä loisi liiketoimintamahdollisuuksia – ja työpaikkoja – kaikkialle Afrikkaan ja alentaisi joidenkin tavaroiden kauppakustannuksia kaupoissa ja markkinoilla. Afrikan mannermaisen vapaakauppa-alueen perustaminen seuraa vuosien neuvotteluja ja valmisteluja, ja viime aikoina se koki kuukausia viivästyksiä maailmanlaajuisen pandemian vuoksi.

Mitä tapahtui 1. tammikkuuta?

Siitä päivästä alkaen 41 maata, jotka olivat esittäneet suunnitelmansa alentaa tuontitavaroiden tulleja tai veroja, pystyivät käymään kauppaa tavaroilla uusien sääntöjen mukaisesti. Kukin osavaltio tai alueellinen kaupparyhmä tekee omat suunnitelmansa, ja kyseiset tiedot säilyvät lopulta Afrikan kaupan observatorion (ATO) verkkosivustolla. Kauppasopimuksen mukaan 90 prosentille tavaroista poistetaan tullit asteittain 10 vuoden kuluessa ja loput 10 prosentista yli. Tämä tehdään vaiheittain, ja se voi kestää vuoteen 2035, AfCFTA-sihteeristön mukaan.

Tämä on vasta matkan alku, joka voi kestää jopa vuoteen 2035. Afrikan unionin (AU) 55 jäsenvaltiosta 54 allekirjoittama kauppa, jonka tähän mennessä ratifioinut 34, velvoittaa maat poistamaan 90 prosentin tuotteista tullit viiden vuoden aikana.

Alkuperäiset kirjoittajat: Basillioh Mutahi & Zawadi Mudibo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: